Божићна част: ЦИЦВАРА

0 Схарес

Саставни део српске, црногорске, крајишке и херцеговачке кухиње је цицвара. Јело које се радо ставља пред госте и представља највећу могућу част за онога коме се служи.

Cicvara je starinsko srpsko jelo, koje se kuva odvajkada u krajevima koje nastanju Srbi. Recepte je moguće naći i u manastirskim knjigama i postoje različite varijacije u njima, no jedno je zajedničko: dobar sir i kajmak. Najstarija receptura ipak kaže da se priprema od brašna žitarica, pšenice, ali i raži, ječma, ovasa. Treba imati u vidu da je siromaštvo bilo sastavni deo života Srba, pa se tako i jelo pripremalo od onoga čega je bilo najviše. Od kada je kukurz ušao u srpsku kuhinju, kukurzno brašno je postalo glavni sastojak cicvare.

У старим српским породицама, поготово у Херцеговини, постојао је обичај на Божић гледања у цицвару – познато као и Божићна част. Пошто се цицвара припреми и замасти како треба, при површини могуће је огледати се у њој. То је јелоп које укућани прво поједу на јутро Божића, пре него дође положајник. Кад се укућани огледају у цицвари, они траже свој одраз. Ако га виде, наредна година ће бити добра и сви укућани ће дочекати и наредни Божић.

Када једете цицвару, узмите стару и јаку ракију, суве смокве и пршут или сланину. По потреби и жељи, служите кисело млеко. Имајте у виду да је ово калорично јело, припремљено да можете да издржите јаку зиму и мраз. Препоручујемо да цицвару једете дрвеном кашиком, баш онако како су јели и наши преци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена