Старински рецепт за савршену ЦИЦВАРУ

0 Схарес

ПОТРЕБНИ САСТОЈЦИ

  • 400 до 500 грама сира или кајмака; масни или пуномасни сир, полутврди по могућству
  • Око 200 грама кајмака; стари кајмак најбоље иде

Уколико немате или не желите да користите кајмак, ставите 1 кашику нерастопљене масти

  • 2 дл млека
  • 2дл воде
  • 8 кашика кукурузног брашна
  • 1 кашичица соли

ПРИПРЕМА

Воду и млеко ставите у шерпу и загревајте. Ако сте се определили да користите маст, онда у шерпу ставите и њу. Кад прокува, додајте сир, послите и измешајте. Сир треба измрвити или исећи на листове.

Imajte u vidu! Što je sir stariji i masniji, odnosno punog ukusa (koziji i ovčiji) imaćete autentičniji i puniji ukus cicvare.

Kada masa ponovo prokuva, smanjite temperaturu i počnite da dodajete brašno. Neprekidno mešajte, sve dok se masa ne izjednači. Ukoliko ste se opredelili za kajmak, nakon što ste dodali brašno dodajte i kajmak. Nastavljate da mešate oko 10 minuta na laganoj vatri. Probajte cicvaru I njenu slanost u toku mešanja. Po potrebi posolite.

Имајте у виду! Ако сте користили слан и стари кајмак или јак овчији или козији сир, врло је вероватно да вам со неће требати.

Cicvara je gotova onog trenutka dok testo ne postane kao guma i ne počne da pliva u masnoći.

По жељи поспите зачинским биљкама (першун, по жељи) или киселим млеком.

Сервирајте уз сланину, пршуту или празилук.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена